Hypnose Links

Links til sider om hypnose

Kan hypnose anvendes til rygestop?

Af Søren Andersen http://kolding-hypnose.dk

Hypnose er et udbredt og anerkendt værktøj til at hjælpe rygere med at blive røgfri. Det kan også være du har set scenehypotisører, der får frivillige rygere's cigaretter til at smage grimt og derved gør det oplagt for dem at kvitte smøgerne. En scenehypnotisør vil som oftest bruge direkte suggestions som det eneste redskab i processen, fordi det er det der er mest underholdende for publikum. Det vil typisk være suggestioner som "Du er røgfri", "Cigaretter smager rigtig grimt", "Du nyder at være røgfri". For nogle virker sådan en metode, for andre gør det ikke.

Personligt har jeg prøvet kun at bruge direkte suggestion til en frivillig person, som et middel til at denne person kunne blive røgfri, og det var ikke vellykket. Det var min fætter, der gerne ville prøve hypnose, men havde havde egentligt ikke lyst til at ryge medmindre det kunne ske helt uden nogen indsats fra hans side. Jeg vil gerne opfordre alle, der ønsker at bruge hypnose til at blive røgfri, til at undgå at have denne tilgang til rygestop med hypnose, for det hjælper ikke på processen. Den tilgang jeg tog til min fætters forsøg på et rygestop var at jeg - i hypnosen - bad ham om at finde den værste smag han nogensinde havde smagt, herefter blev han bedt om at multiplicere den smag med en faktor 10 og lade cigaretterne smage sådan fremover (han valgte smagen af makrel). Efter hypnosen kunne han ikke huske at han havde fået denne suggestion, så da jeg spurgte om han havde lyst til at ryge sagde han "Ja, det ville faktisk være dejligt", men efter han havde taget cigratten mellem læberne udbrød han noget lignende "Fy for fanden". Til trods for at cigaretterne nu smagte rigtig grimt havde han stadig lyst til at ryge, så han forsøgte med forskellige cigaretmærker samme dag, og de smagte alle grimt. Efter lidt mere end en dag lykkedes det ham dog at ryge igen. Personligt er jeg fristet til at tro, at han godt kan lide makrel i dag, men hans bevidsthed mener stadig ikke det er tilfældet, så jeg ved ikke om min teori holder.

Hypnotisørens vigtigste opgave når en klient gerne vil være røgfri, er at identificere de positive aspekter af rygningen. Jeg tror ikke på at der findes nogen, der synes at cigaretter smagte godt, da de første gang prøvede at ryge, men nogle andre aspekter gjorde det muligt at ignorere den dårlige smag. På samme måde som man kan "lære" at drikke øl og kaffe. Disse aspekter skal identificeres og behandles på en måde så hypnosen kan have den fulde effekt. Det betyder at vi bevæger os væk fra den direkte suggestion og anvender hypnosen på en måde hvor det bliver et godt redskab til at blive røgfri, uden nødvendigvis at have et ubehageligt rygestop.