Hypnose Links

Links til sider om hypnose

Hvad er underbevidstheden?

Af Søren Andersen http://kolding-hypnose.dk

Du vil se ordene et utal af gange når du læser om hypnose og hypnoterapi: underbevidstheden, også kaldet de ubevidste sind. Gennem tiden har der være mange forskellige ideer om hvad det ubevidste sind er for en størrelse. Richard Bandler (medskaber af NLP) har defineret underbevidstheden som "Alt hvad der ikke er bevidst på et givent tidspunkt". Underbevidstheden er i sig selv ikke nogen fysisk del af din hjerne, det er blot en betegnelse, der tillader os at beskrive forskellige fænomener om mennesker. I dette øjeblik banker dit hjerte regelmæssigt (ellers ville det være svært for dig at læse det her), du trækker vejret regelmæssigt og du ser og fortolker denne tekst uden at vide hvordan det rent faktisk lader sig gøre. Alle disse aspekter omkring din krop fungerer uden for din bevidsthed.

I den ubevidste del af vores sind bygger vi vores mentale model af verden. En model som er forskellig fra alle andres, en model der har meget til fælles med modellerne som vores nære familiemedlemmer har, eftersom den bliver bygget på baggrund af vores opdragelse og erfaringer. Disse modeller af verden udmønter sig i overbevisninger omkring forskellige ting, de indeholder en lang række begrænsninger som tillader os at fungere sammen med andre mennesker og indgå i sociale relationer med dem.

Nogen gange har vi nogle meget begrænsende overbevisninger, ofte er disse hypnotisk installeret af forældre eller familiemedlemmer med gode intentioner. Når sådanne overbevisninger er ubevidste er de svære at udfordre og kan derfor forhindre dig i at opnå dine mål. Det kan være en lærer har fortalt dig "Du vil aldrig lære at stave så godt som de andre". Tro det eller lad være, når sådanne ting siges til et barn af en person, der af barnet betragtes som en autoritet, så kan det resultere i staveproblemer gennem hele barnets liv.

På en forunderlig måde tillader hypnose dig at få adgang til underbevidstheden og identificere tidligere erfaringer og genfortolke dem med alt den viden du har opnået siden da. Dette er virkelig essensen i det forandringsarbejde man laver i hypnose. Konklusionen er, at der ikke findes nogen fysisk ting kaldet underbevidstheden, men et begreb der tillader os at skelne imellem de ting der ikke umiddelbart er tilgængeligt i vores bevidsthed fra det der er.